6 סיבות להתעניין בפוליטיקה

למה לנו פוליטיקה עכשיו? כי אנחנו חיים במדינה שחיה ונושמת פוליטיקה וכי 120 הנבחרים שלנו מייצרים לנו סערות ללא הפסקה ולא מעט סיבות למבוכה

במדינה קטנטנה של 8 מיליון תושבים ולא מעט קשיים ובעיות, סערות פוליטיות הן עניין כמעט יומיומי. עם כל השפע הזה, קשה לבחור את בשישייה מנצחת של מיטב הסערות שהופכות את הפוליטיקה שלנו למעניינת במיוחד ובעיקר מביכה ומן הסתם יהיו חילוקי דעות על הבחירות שלנו, אבל ככה זה בפוליטיקה.

1. פרישות של חברי כנסת ושרים

על פניו, לא קל להיבחר לכנסת ולשבת באחד מ-120 הכיסאות הנכספים במליאה ואכן, חברי הכנסת שלנו אוהבים להיאחז בכל הכוח בכסאותיהם ולמרות זאת בשנה האחרונה ראינו שם במשכן לא מעט תחלופה.

לא פחות מ-13 מבין 120 שהיו חברי כנסת בראשית הקדנציה הנוכחית, כבר אינם חברים בה. אמנם 6 מהם פרשו רק מתפקידם כחברי כנסת וממשיכים לכהן בממשלה, במסגרת החוק הנורווגי שמאפשר לשר או לסגן שר לא להיות ח”כ, אך יציאתם של ה-6 אפשרה כניסת חברי כנסת חדשים למשכן. עוד שני חברי כנסת עזבו על רקע מינויים לתפקידים אחרים (דני דנון שגריר באו”ם ודני עטר יו”ר קק”ל). ומה עם השאר?

ח”כ שי פירון ממפלגת יש עתיד עזב את הכנסת לטובת תפקיד חינוכי ובאותו יום, עוד בטרם עוכלה הידיעה על עזיבתו, הודיע חבר הכנסת הטרי ממפלגת ישראל ביתנו שרון גל אף הוא על עזיבת הכנסת ה-20 לטובת ערוץ 20.

שני חברי הכנסת הבאים שעזבו, היו ח”כ ינון מגל מהבית היהודי שעזב את החיים הפוליטיים בנובמבר האחרון ושר הפנים סילבן שלום מהליכוד שפרש בדצמבר. בשני המקרים העזיבות היו על רקע תלונות על הטרדות מיניות שהוגשו נגד השניים. מביך? מאוד.

הפרישה הבאה היתה פרישה לא מהכנסת, אך ממפלגת האם, כאשר ח”כ אורלי לוי אבקסיס החליטה לפרוש מישראל ביתנו על רקע התנגדותה להצטרפות מפלגתה לקואליציה. פרישה זו זיכתה את לוי-אבקסיס באהדה רבה, אך היא נותרה ללא מפלגה.

פרישה נוספת בעקבות הצטרפות “ישראל ביתנו” לקואליציה היתה פרישתו של השר להגבת הסביבה, אבי גבאי ממפלגת “כולנו” שאמר שמינוי ליברמן לשר הביטחון הוא “מעשה חמור שיגרום להקצנה בעם”

ולבסוף (בינתיים), פרישתו הדרמטית של שר הביטחון, משה “בוגי” יעלון שעזב ממש לפני פיטוריו הצפויים בידי ראש הממשלה במסגרת המו”מ לכניסת ישראל ביתנו לקואליציה. גם זו פרישה שגררה אהדה ציבורית רבה בקרב קהלים מסוימים (וקצת פחות אהדה בקהלים אחרים).

.

2. חברי כנסת ושרים מסתבכים
אריה דרעי שוב מסתבך? (צילום: מארק ישראל סאלם, לע"מ)
אריה דרעי שוב מסתבך? (צילום: מארק ישראל סאלם, לע”מ)

סילבן שלום וינון מגל פרשו כאמור מהכנסת על רקע חקירות שהתנהלו נגדם. אך הם ממש לא נבחרי הציבור היחידים שמצאו את עצמם בחדר החקירות בשנה החולפת.

אריה דרעי, שכבר נחקר, נשפט, הורשע ואף ישב בכלא בעבר ושב לא רק לבית הנבחרים, אלא גם למשרד הפנים, שם הסתבך כבר בעבר, מצא עצמו שוב השנה נחקר בחקירה פלילית הנוגעת להתנהלותו הפיננסית.

יו”ר האופוזיציה, יצחק הרצוג, נחקר באזהרה על אי סדרים כספיים בנוגע לבחירות האחרונות. זו לא הפעם הראשונה שבוז’י מוצא את עצמו בחדר החקירות. בסבב הקודם הוא שתק בחקירה, הפעם אולי הוא הביא איתו את הדובי המפורסם שלו?

לא מפתיע אולי שאורן חזן, הילד הרע של הכנסת, נוטה גם הוא להסתבך ולא רק עם המשטרה. בספטמבר האחרון המליצה המשטרה על העמדתו לדין של חזן על תקיפת עובד ציבור, במסגרת תביעת הדיבה שהגיש חזן נגד כתב חדשות 2, עמית סגל, נשמעו עדויות הקושרות את חזן לשימוש בסמים קשים, לסרסור ומעורבות במועדוני חשפנות.

חברת כנסת פרובוקטיבית לא פחות, חנין זועבי, נחקרה השנה בחשד להסתה לאלימות ולבסוף, ישנן כמובן הידיעות החוזרות על חקירה כזאת או אחרת על התנהלותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו (שלו יוקדש סעיף נפרד).

תגידו, נבחרתי ציבור יקרים, באמת קשה כל כך לשמור על החוק? הכוח, כנראה, אכן משחית.

.

3. יאללה, מכות! (או כמעט)
מליאת הכנסת (צילום: חיים צח, לע"מ)
מליאת הכנסת (צילום: חיים צח, לע”מ)

דיוני המליאה בכנסת ישראל רחוקים מלהיות דוגמה טובה לתרבות הדיבור, כשהם כבר טורחים להגיע למליאה, חברי הכנסת שלנו לא תמיד מצטיינים בהקשבה לעמיתיהם אבל לפעמים, הטונים והאמוציות עולים לרמות שחוצות כל גבול סביר ונדמה שבמקום בית מחוקקים נקלענו לזירת איגרוף או למגרש כדורגל.

אורן חזן נמצא בכנסת תקופה קצרה יחסית אבל שמו כבר הולך לפניו כמי שמסתכסך עם עמיתיו באופן סדרתי. בנובמבר האחרון הוא התעמר חזן בשתי ישיבות מליאה רבות משתתפים בחברת הכנסת קארין אלהרר, כאשר האשים אותה בהצבעה כפולה ולעג לה על נכותה, התנהלותו הביריונית גרמה לסערה ציבורית גדולה וועדת האתיקה השעתה בתגובה את חזן למשך חודש מפעילות פרלמנטרית. אך חזן לא למד, וזמן קצר לאחר מכן התעמת בחניון עם ח”כ איילת נחמיאס-ורבין, אותה הוא כינה “תת אדם”, נחמיאס-ורבין לא נותרה חייבת וכינתה את חזן “העונש של הליכוד” ובסופו של דבר נאלצנו סדרנים להפריד בין השניים. מעלליו של חזן לא הסתיימו שם והתנהלותו הגסה הביאה לכך שאף חבר מפלגתו, שר הביטחון לשעבר משה “בוגי” יעלון ביטל השתתפותו בהרמת כוסית בה חזן אמור היה לשאת דברים ואמר שחזן “מבזה את תנועת הליכוד ואת ערכיה”.

אך אורן חזן אינו נבחר הציבור היחיד שצריך ללמוד דבר או שניים על נימוס וכבוד לזולת. בדיון סוער במיוחד ביוני האחרון כינתה ח”כ חנין זועבי את חיילי צה”ל “רוצחים” ועוררה זעם מימין וגם משמאל. קריאתה ומחאות חברי הכנסת הפכו לקרב צעקות שבמהלכו הורחקה זועבי בכוח מן המליאה ובהמשך הורחקו גם ח”כ מיקי לוי שכמעט הרים עליה יד וח”כ אילן גילאון.

לצד כל אלה כמעט מחווירות תקריות כמו דרישתו של אחמד טיבי להוריד את זאב אלקין מדוכן הנואמים, קריאת “מופרעת” של ח”כ טאלב אבו עראר לעבר ח”כ ענת ברקו שבתגובה קראה לו  “ביגמיסט וסוחר בנשים ” והעימות החריף בין מיקי רוזנטל ואביגדור ליברמן.

וכל זה רק מדגם קטן.

.

4. אביגדור ליברמן
אביגדור ליברמן יושב בשקט, ליד ביבי (צילום: קובי גדעון / לע"מ)
אביגדור ליברמן יושב בשקט, ליד ביבי (צילום: חייך זך / לע”מ)

אביגדור ליברמן, יו”ר ישראל ביתנו, לא איש קטן ובוודאי שלא שקט, או לפחות לא שקט עד הרגע שבו בספין מפתיע הצטרף לפתע לממשלתו של ביבי ומונה לתפקיד שר הביטחון (כן, כן, שר הביטחון). הרעש סביב ההצטרפות לקואליציה היה רב וגרר את פרישת ח”כ אורלי לוי אבקסיס, השר אבי גבאי והשר משה יעלון. גם הציבור שאל את עצמו כמה מתאים האפסנאי לשעבר לתפקיד ומה מידת הבנתו בנושאי ביטחון. אך אם ציפינו שליברמן יהיה שר ביטחון נחוש, נוכח, דעתן וקולני כפי שהיה בתקופתו בקואליציה, טעינו, שכן  מיום כניסתו לקואליציה קולו של ליברמן נדם. אולי בדרך לשולחן הממשלה, טעה ליברמן ונכנס בדלתו של מנזר השתקנים?

.

5. ראש הממשלה בנימין נתניהו
בנימין נתניהו נוסע לאפריקה ואפריקה מתרגשת (צילום מסך)
בנימין נתניהו נוסע לאפריקה ואפריקה מתרגשת (צילום מסך)

ראש הממשלה כבר קדנציה רביעית, אשר במקביל הספיק גם לכהן כשר התקשורת, שר הכלכלה, השר לשיתוף פעולה אזורי, שר החוץ ושר הבריאות. יש שיגידו שהוא פשוט מולטיטסטר מוכשר במיוחד, אחרים אולי חושבים שהוא טיפ-טיפה ריכוזי, אבל דבר אחד בטוח, כותרות וספינים הוא לא מפסיק לייצר.

אורח חייהם הראוותני של ראש הממשלה ורעייתו זוכה ללא מעט ביקורת ולא מהיום. הדרישה למיטה זוגית במטוס, הדרישה למטוס ולמעון חדש, הסיור לאפריקה שעלה לנו 28 מיליון (אבל אפריקה כולה התרגשה, אז זה בסדר), סכומי העתק שהם מוציאים על איפור, עיצוב שיער (סגול), גלידה ושאר סעיפים תמוהים לצד שמועות על קמצנות פתולוגית של ראש הממשלה שאפילו לא נושא איתו ארנק.

ואם נדמה לנו שחיי הרווחה של הזוג הקיסרי משמעם חיי נוחות גם לעובדי משק ביתם, טעות בידנו, שורה של תלונות, תביעות וסיפורים מסמרי שיער על דרישות יוצאות דופן וחריגות מעובדי המעון. מי שהיה אב הבית במעון ראש הממשלה, מני נפתלי, זכה בתביעה בבית הדין לעבודה ונפסקו לו פיצויים בסך 170,000 ₪ (שיצאו לא מכיסם של ראש הממשלה ורעייתו, חלילה, אלא מהכיס שלנו). בעקבותיו עובדים אחרים שוקלים אף הם הגשת תביעות.

ואם בתביעות עסקינן, תלויה ועומדת תביעת דיבה של בני הזוג נתניהו נגד העיתונאי יגאל סרנה המרבה להתבטא נגד בני הזוג, בעיקר בדף הפייסבוק שלו.

בין תביעה לתביעה, עולות מעת לעת לכותרות ידיעות על חקירות וחשדות נגד ראש הממשלה. השמועות לא מפסיקות לעוף לכל עבר וכוללות אף מזימות בינלאומיות להלבנת הון, דרכונים מזויפים וחשבונות בפנמה בשמו של בנו של נתניהו, יאיר. נתניהו עצמו, כמובן מכחיש את כל החדשות נגדו מכל וכל.

אולי יום אחד יעלו החקירות ממצאים ממשיים וראש הממשלה יעמוד לדין ואף יורשע, אולי הכל יתנדף וייעלם ובבחירות הבאות שוב יזעק “מר ביטחון” על הערבים הנוהרים לקלפיות ויזכה בקדנציה חמישית. אף אחד לא באמת יודע מה תהיה הכותרת הבאה בעיתון, רק דבר אחד בטוח, ב “ישראל היום” תהיה כותרת אוהדת, כי ככה זה כשלראש ממשלה יש עיתון.

.

6. הצל מתפקד לליכוד
"הצל" מתפקד לליכוד עם החבר שלו אורן חזן (צילום מסך מ-Ynet)
“הצל” מתפקד לליכוד עם החבר שלו אורן חזן (צילום מסך מ-Ynet)

הראפר יואב אליאסי, המכונה “הצל” מעולם לא היסס להתבטא בנושאים פוליטיים. אמנם לרגע, אי שם באפריל, הוא נעלב ואיים לפרוש מפעילות, אך באוגוסט לא רק שנמאס לו מהפרישה, הוא אף החליט להעלות הילוך ובמהלך מתוקשר, בעודו חבוק עם חברו ח”כ אורן חזן, הוא התפקד לליכוד. אם רגע חשבנו שההתפקדות מבשרת על התמתנות בדעותיו הימניות-קיצוניות של הצל, אליאסי מיהר להבהיר. הוא לא מתכון חלילה ליישר קו עם האידיאולוגיה של המפלגה שבה בחר למצוא בית, הוא מתכוון לשנות וליישר את האידיאולוגיה של המפלגה, המתונה מדי לטעמו, עם הקו שלו. עכשיו נותר רק לראות אם בעקבות הסנונית המקועקעות יגיע גם צבא האריות ואם בבחירות הבאות ישתנו פניו של הליכוד ללא היכר.