10 דקות בלבד נמשך ביקורו של סגן נשיא ארה”ב מייק פנס בכותל המערבי, ביקור קצר שעורר סערה גדולה על רקע הדרתן הבוטה של עיתונאיות מסיקור האירוע
עדכון: בעקבות פניית מערכת “גלובס”, השיב רב הכותל בההתנצלות לעיתונאית טל שניידר ובהזמנה לסיור ופגישה עמו בכותל.
הדרת נשים בכותל המערבי אינה דבר חדש, למרבה הצער אנחנו חוזים בה מדי חודש כאשר נשות הכותל מנסות לממש את זכותן להתפלל במקום, אבל מה שאירע במהלך ביקורו של סגן הנשיא פנס, זו רמה חדשה וחמורה של הדרה, מהסוג שפשוט אסור לעבור עליו בשתיקה. הדרה שהיא גם פגיעה מקצועית ושמאירה באור עגום מתמיד את המציאות שבה רב הכותל שולט ביד רמה באתר שאמור להיות ציבורי ופתוח לכל.
לא תפילה, אירוע ממלכתי
ביקורו של סגן הנשיא פנס הוא אירוע ממלכתי, בשעת הביקור לא היה קהל מתפללים ברחבת הכותל ולא התקיימה תפילה ולמרות זאת, מצאו את עצמן העיתונאיות שהגיעו לסקר את האירוע מובלות אל אזור מגודר, שנמצא מאחורי האזור שבו שהו העיתונאים הגברים, קטן יותר וללא יכולת לראות את המתרחש על הרחבה. ההפרדה התבצעה בעקבות דרישתו של רב הכותל, שמואל רבינוביץ’. בהמשך, כאשר פנס פנה לשוחח עם רב הכותל, הורשו העיתונאים הגברים להתקרב בעוד שהנשים נותרו מאחורי גדר ההפרדה.
לא ייתכן שבישראל של 2018 עיתונאיות לא יוכלו למלא את תפקידן באופן שווה לעמיתיהן הגברים. הדרישה להפרדה באירוע כזה תמוהה, אך אולי ניתן היה לעבור עליה לסדר היום אילו לעיתונאיות היתה גישה זהה לזו של העיתונאים, אך העמדתן במקום שבו לא מאפשר להן למלא את תפקידן היא פגיעה מקצועית בוטה שיש לה השלכות רחבות שכן ברור שלאור מדיניות זו, באירועים עתידיים יקבלו כתבים גברים עדיפות לסיקור על פני נשים בתפקידים מקבילים ובעלות יכולות טובות לא פחות.
בעקבות האירוע, פנו חברות תא העיתונאיות לשרת המשפטים, איילת שקד בדרישה לקיים בדיקה מקיפה של האירוע שמהווה פגיעה בעבודת העיתונאיות על רקע מגדרי, פגיעה האסורה בחוק. מתוכננות פניות גם לגורמים רשמיים אחרים.
כמו כן, העיתון “גלובס” הודיע היום שבכוונתו לשלוח מכתב אזהרה לפני תביעה לרב הכותל ולשגרירות האמריקאית על הפרת חוק איסור אפליה במוצרים ושירותים וככל שיתקבל פיצוי כספי הוא ייתרם על ידי העיתון.
ארגון העיתונאים יצא בהמשך בהודעה המגנה את האירוע וקוראת לסולידריות: “הארגון קורא לעיתונאים (וכלי תקשורת) שנתקלים ביחס מפלה כלפי עמיתיהם ועמיתותיהם לגלות סולידריות ולפעול יחד לתיקון האפליה – גם במחיר של הפסקת הסיקור וסירוב לקחת חלק באירוע מפלה”.
מעבר לזעם על התנהלות מארגני האירוע, מאכזב היה לגלות שאף אחד מהעיתונאים הגברים במקום לא גילה סולידריות ולא מחה על הפגיעה הבוטה בנשים. איפה הסולידריות? לא בצד הזה של הגדר, לא היום לפחות.