בקמפיין בחירות סוער במיוחד, היממה שלפני סגירתן הסופית של הרשימות של הכנסת שוברת שיאים של סערות וראש הממשלה מאבד את הברקסים ופותח את הדלת לכהניסטים
במערכת בחירות סוערת ורוויות רגעי מתח ורגעי שפל ושיא, היממה שלפני הגשת הרשימות הסופיות לוועדת הבחירות, תירשם כיממה סוערת במיוחד עם רמת מתח גבוהה שלא צפויה לרדת עד לשעת סגירת הרישום ועם שני איחודים משמעותיים במיוחד.
איחוד במרכז: גנץ ולפיד המבוגרים האחראים
יומיים לאחר הצגת רשימתו של יאיר לפיד ולמחרת הצגתה של רשימתו של בני גנץ, השניים הסתגרו יחד עם יועציהם הקרובים בביתו של הלל קוברינסקי, מקורבו של לפיד, לדיונים על איחוד, כאשר על פי הסקרים, איחוד ביניהם יכול להיות מה שיטה את הכף ויהפוך את המפלגה המאוחדת לגדולה ביותר, זו שעליה יטיל נשיא המדינה את משימת הרכבת הממשלה הבאה.
אחרי דיונים ארוכים שנמשכו עד לשעות הבוקר המוקדמות, יצאו השניים בהודעה משותפת:
“מתוך אחריות לאומית, החליטו בני גנץ, יאיר לפיד ובוגי יעלון על הקמת רשימה מאוחדת אשר תהווה את מפלגת השלטון החדשה של ישראל. מפלגת השלטון החדשה תעמיד נבחרת מנהיגים בטחונית וחברתית חדשה שתבטיח את בטחון המדינה, ותחבר מחדש את חלקי העם ואת החברה הישראלית המשוסעת. סוכם על ריצה משותפת לראשות הממשלה בהסכם רוטציה. בני גנץ יהיה הראשון בהסכם ויאיר לפיד יחליפו לאחר כשנתיים וחצי . מתוך הכרה בחשיבות הרגע והמשימה הלאומית החליט גם רא”ל גבי אשכנזי להצטרף למפלגה החדשה. ראשי המפלגה ימסרו הודעה מיוחדת בהמשך היום”
איחוד נחוץ אך לא חף מבעיות
אם הסקרים אכן משקפים את דעת הקהל הישראלית, הרי שהאיחוד בין גנץ ולפיד הוא הצעד שנדרש כדי ששלטונו של נתניהו יגיע לסיומו. עם זאת, איחוד כזה אינו חף מבעיות.
עם הצטרפותו של גבי אשכנזי למפלגה המאוחדת, בצמרת המפלגה עומדים גנץ, לפיד, יעלון ואשכנזי. הרבה מאוד גנרלים ואף לא אישה אחת ועם הצגת רשימתה הסופית של “כחול לבן”, מפלגתם המאוחדת, התברר שהייצוג הנשי בה רחוק מאוד משוויוניות. בעשירייה הראשונה שובצו שתי נשים בלבד, בעשירייה השניה 4 נשים, בעשירייה השלישית 3 נשים, בעשירייה הרביעית 4 נשים ובעשירייה החמישית, 7 נשים. עם כל כך הרבה נשים מרשימות וראויות ברשימות שתי המפלגות שהתאחדו לאחת, קשה להבין איך שובצו במקומות הריאליים נשים מעטות כל כך ונוצר פאזל שחסרים בו חלקים מהותיים ביותר.
סוגיית הרוטציה אף היא בעייתית, אם אכן המפלגה המאוחדת תרכיב את הממשלה הבאה, יהיו לגנץ חסר הניסיון הפוליטי שנתיים וחצי ללמוד להיות ראש ממשלה לפני שיגיע תורו של לפיד. האם הרוטציה תתבצע בפועל? ימים יגידו.
שאלות רבות נוספות אף הן נותרו בשלב זה ללא מענה: איך ייראה מצע המפלגה המאוחדת? מי יתפשר על מה? איך תתנהל מפלגה שבה נמצאים יעל גרמן ועופר שלח מצד אחד וצבי האוזר ויועז הנדל מהצד השני והאם ניסנקורן יישאר בתמונה? וזה רק קצה הקרחון.
לוי אבקסיס נשארת לבד
לוי אבקסיס: גנץ משחק מחבואים
עוד לפני ההודעה על האיחוד, יצאה אורלי לוי אבקסיס בהודעה על כך שהאיחוד שנראה שכמעט סוכם בינה לבין גנץ הסתיים בלא כלום. בהודעתה, ביקרה לוי אבקסיס את התנהלותו של גנץ:
“לתדהמתנו, מאז סיכומים אלה המעוגנים במסמכים חתומים, החלה התרוצצות מוזרה במפלגת חוסן לישראל המלווה בהפצת דיס-אינפורמציה ובתדרוכים מגמתיים לתקשורת, מין משחק מחבואים כאילו לא היו דיונים בינינו, כאילו לא היו הסכמות וסיכומים ולא התחייבויות. בעוד יושב הראש לתדהמתי ממלא פיו מים ומחריש. חבל לגלות שהאיש ממנו ציפו שינהל את ישראל מתגלה כאיש המנוהל על ידי אחרים.”
איחוד בימין: החתונה האדומה באדיבות השדכן נתניהו
נתניהו: פתח את הדלת לכהניסטים
במקביל, ראש הממשלה אחוז הפאניקה לנוכח האיחודים האפשריים במרכז, נרתם למשימת איחוד מפלגות הימין ויצא בקריאה לאיחוד כדי למנוע ממי שתויג על ידו כ”שמאל”, להקים ממשלה. “הערבים נוהרים” של 2015, בגרסה מורכבת, מבוהלת, מניפולטיבית ומסוכנת ובעיקר נטולת כל ברקסים. חרדתו של נתניהו לכיסאו הביאה אותו לנקוט בצעדים חסרי תקדים שכתוצאה מהם דלתות המשכן נפתחות לרווחה בפני בניו הרוחניים של מאיר כהנא, האיש שראשי הליכוד בעבר נהגו לצאת בהפגנתיות מנאומיו ומי שנפסל מהתמודדות בכנסת על רקע עמדותיו הגזעניות והקיצוניות.
הדיל שרקח נתניהו כדי לאפשר את איחוד הימין הקיצוני-גזעני-פשיסטי הוא לא רק מדאיג במהותו, הוא גם כולל הבטחות תמוהות במיוחד וספק חוקיות כמו הבטחת תיקים בממשלה העתידית ושריון ח”כ מסיעת הימין הקיצוני המאוחדת ברשימת הליכוד. המהלך כולו מעלה גם סימני שאלה קשים על כישורי המו”מ של מי שמתיימר להמשיך להנהיג את המדינה. על העובדה שנתניהו קידם בהתלהבות רבה “בלוק טכני”, כאשר לפני 4 שנים טען שהמונח אינו קיים ולכן אין לו תוקף בישראל, אין באמת מה לומר.
ימים יגידו מה תהיה תוצאת האיחוד המפוקפק הזה. כמה מאנשי הציונות הדתית שסולדים מהחבירה לכהניסטים ייצאו לחפש בית חדש והאם בוחרי הליכוד ישתקו ויצביעו לנתניהו בכל מחיר או שלא ירצו להכניס לקלפי פתק שיכניס כהניסט לליכוד? בינתיים, שתיקת צמרת הליכוד רועמת.
גבאי משריין
בזמן שהימין עסוק באיחודים מטרידים והמרכז עסוק בדיונים, קצת יותר משבוע אחרי הפריימריז בעבודה, אבי גבאי, שעד כה הצליח בעיקר לגרום נזק למפלגה שהוא אמור להוביל, משחק אותה בשריונים.
מיד אחרי נאום השוחות והבוץ של גנץ, שריין גבאי גנרל מסוקס משלו למקום השני, האלוף במילואים טל רוסו וכך סימן את תיבת הבטחוניסט שחסרה לו ובערבו של היום הסוער הזה הוא שריין שניים נוספים: את חיים ילין, שפרש מ”יש עתיד” לאחר ששובץ במקום לא ריאלי במקום ה-10 ואת הלוחמת הסביבתית יעל כהן פארן, לשעבר חברת “התנועה” במקום ה-16.
ההפוגה הקומית: חזן רץ ומחפש חרדית
ובשולי המגרש, אורן חזן, שלא הצליח לגייס מספיק קולות מקרב מתפקדי הליכוד כדי לזכות במקום ריאלי, שלף מהבוידעם את “צומת” מפלגתו של רפו”ל (שבוודאי מתהפך בקברו) והחליט לרוץ עצמאית. מה בדיוק גורם לו להאמין שאת התמיכה לה לא זכה בבית יקבל מכלל אזרחי המדינה ולדמיין שהוא יגרד את אחוז החסימה? נו, אורן חזן. בינתיים, על פי השמועות, חזן מחפש בדחיפות מועמדת חרדית למפלגתו החדשה, מישהי אולי בעניין?
** גילוי נאות: הכותבת הנה פעילה במפלגת יש עתיד