יצרנית הקפה השניה בגודלה בישראל חוגגת 100 שנה וממשיכה להרחיב את הפעילות שמתמקדת כולה בעולם הקפה מוצריו הנלווים. ביקור במרכז המבקרים השאיר אותנו ערניים ועם טעם של עוד
כשאני חושבת על “לנדוור”, התמונה הראשונה שעולה לי בראש היא של רשת בתי הקפה הנושאת את השם, סביר להניח שכך זה אצל רבים. אז כאשר הוזמנתי לסיור במפעל הקפה של לנדוור בחולון, הסתקרנתי לגדלות במה מדובר ובכלל, כחובבת קפה מושבעת, עם 100% גנים איטלקיים, הזמנה לסיור במפעל שמייצר קפה, היא לא הזדמנות שאפשר לוותר עליה.
המפעל של לנדוור נמצא באזור התעשייה בחולון והכניסה למרכז המבקרים של המקום כבר מבטיחה. אני די בטוחה שהלובי של גן העדן נראה דומה מאוד למקום הזה. לאורך הקיר, מדפים על גבי מדפים עם מכונות קפה, ספלים, מארזים שונים ומוצרים נלווים ובאוויר, ריח עדין של קפה, לא כזה שתוקף את החושים (לא שיש לי התנגדות לריח חזק של קפה, אבל לזה נגיע בהמשך), אבל נוכח, נעים ומעורר, עוד לפני שטעמתי מהדבר עצמו.
בואו נדבר על קפה
קפה נסחר בשתי בורסות בעולם: בורסת לונדון ובורסת וניו יורק, שם נסחר קפה מזן ערביקה. אחרי נפט, קפה הוא המוצר השני הנסחר ביותר בעולם והיצרנית המובילה בעולם היא ברזיל, כאשר אחריה, בפער ניכר, וייטנאם, קולומביה, אינדונזיה ואתיופיה.
קפה גדול באזורים טרופיים וגבוהים. לכל אזור ברצועת הקפה יש מאפייני טעם וישנם זנים שונים של קפה עם מאפיינים שונים. זני הקפה המובילים בעולם הם רובוסטה, שהוא זן חזק יותר ופחות מפונק בתנאי הגידול, המעניק גוף לקפה וערביקה, שעליו מבוססות רוב תערובות האספרסו ושנחשב לאיכותי יותר, למרות שישנה חפיפה ברמת האיכות וקפה מזן רובוסטה איכותי יכול להיות טוב לא פחות מערביקה.
אם חשבתם, כמוני, ששיאני צריכת הקפה הם האיטלקים, היכונו להפתעה: במדד של ק”ג קפה ירוק (פולי קפה לפני קליה) בשנה, הצרכניות המובילות הן פינלד, שוודיה, דנמרק והולנד. ישראל נמצאת במקום ה-11 בעולם, עם 2.24 ק”ג קפה ירוק לנפש בהשוואה ל-12.9 ק”ג לנפש של הפינים. ההסבר לצריכת השיא של מדינות סקנדינביה נעוץ באקלים הקר. במדינות אלה שותים קפה כדי להתחמם וכוסות קפה פילטר גדולות מצריכות הרבה יותר קפה משוט האספרסו שאנחנו שותים, נקי או כחלק מקפה הפוך.
הסיפור של לנדוור
מייסד לנדוור היה אדם בשם משה לנדוור, שהיה החייל היהודי היחיד בצבא האוסטרי, שבמסגרת תפקידו בצבא למד על חשיבותו של הקפה ועל הפוטנציאל המסחרי שלו והודות לקשרים שפיתח עם ספקים בתחום, הקים בית קליה לקפה בברלין. בשנות ה-30 של המאה הקודמת, כאשר זיהה את הרוחות הרעות שנשבו באירופה, הגיע לנדוור לישראל והקים בית קליה וחנות לקפה ברחוב אלנבי בתל אביב. בשנות השישים פתחו בני משפחת לנדוור מפעל חדש בחולון במקום זה שבאלנבי ובהמשך, נרכש העסק מידי משפחת לנדוור על ידי קבוצת פרדמן אחזקות.
ב-100 השנים שחלפו מאז שקמה, לנדוור עוסקת אך ורק בקפה ולא בשום תחום אחר וכך התמקצעה והפכה לחברה עם מומחיות בתחום, שמספקת מגוון מוצרים ופתרונות בתחום הקפה. לנדוור מספקת קפה לבתי מלון, בתי קפה ומשרדים ובשנים האחרונות מפעילה גם חנויות קונספט לקפה ולמוצריו והרחיבה את פעילותה גם ללונדון, תחת השם Doppio. במסגרת הרחבת הפעילות, הפכה לנדוור ליבואנית הבלעדית בישראל של מותג הקפה אילי האיטלקי, קפה המשווק בעיקר בבתי מלון כדי לספק מענה לתיירים המחפשים מותג בינלאומי מוכר. בינואר 2018, החלה לנדוור לייצר ולמכור גם קפסולות המתאימות למכונות נספרסו, היחידות, לצד הקפסולות של נספרסו, שעשויות מאלומיניום. כיום קיימות
רשת בתי הקפה של לנדוור
לנדוור קיימת כבר 100 שנה ועוד מימי החנות באלנבי השם לנדוור מזוהה עם קפה איכותי . אך פריצת הדרך במועדות הציבורית למותג הגיעה בעקבות הקמת רשת קפה לנדוור, פרי שיתוף פעולה של חברת לנדוור עם ארבעה יזמים צעירים. רשת בתי הקפה, המספרים את הסיפור של לנדוור, מנוהלת בנפרד ומשתמשת בשם, במותג ובקפה של לנדוור, יצרנית הקפה. סניפה הראשון של הרשת נפתח בכיכר רבין וכיום ישנם 78 סניפים ברחבי הארץ ו-4 סניפים בצפון אמריקה.
איך מייצרים קפה?
פולי הקפה הירוק מגיעים למפעל בחולון, המייצר כ-700 טון קפה בשנה, בשקים גדולים אותם שופכים לתוך מכלי ענק. משם, התהליך או אוטומטי וללא מגע יד אדם. פולי הקפה עוברים דרך צינורות לתנור, שם הם נקלים בתהליך מפוקח על ידי מחשב שבוחן בכל רגע נתון את טמפרטורות הפולים ואת רמת הקליה, כאשר זו משתנה בהתאם לסוג הקפה המיוצר. הפולים הקלויים עוברים מהתנור לקירור ומשם זורמים למכונת הטחינה וממנה למכונות אריזה שונות בהתאם לסוג הקפה – קפה שחור ארוז בשקיות, אספרסו טחון ארוז באריזות ואקום והקפסולות. לצד התהליך האוטומטי, מתקיים בכל רגע נתון תהליך בקרת איכות על ידי עובדי המפעל המומחים, המבטיח שהקפה שמגיע בסופו של דבר לבתי מלון, בתי קפה, משרדים, מרכולים ואלינו הביתה, הוא באיכות הטובה ביותר.
לומדים על קפה
ב-2018, במסגרת שיתוף הפעולה עם אילי, הוקם הסניף הישראלי של אוניברסיטת הקפה של אילי, המספק הכשרות מקצועיות בתחום הקפה לבעלי מקצוע. בקרוב, סדנאות קפה יתקיימו גם עבור הקהל הרחב. בינתיים, אנחנו זכינו בטעימה של סדנה שהתמקדה בגלגל טעמי הקפה והשאירה טעם של עוד.