הגשת כתב האישום החמור נגד בנימין נתניהו היא רעידת אדמה פוליטית ומשפטית ובעוד אנו עומדים מבולבלים וממתינים שישקע האבק, ראש הממשלה נאחז בכיסאו ותוקף את מערכת שלטון החוק
** עדכון 18.02.20 **
3 חודשים לאחר ההצהרה על הגשת כתב האישום נגד בנימין נתניהו ולאחר שנתניהו הגיש בקשה לחסינות ואז ביטל את בקשתו, התקבלה היום החלטה על מועד הדיון בתיק מדינת ישראל נגד נתניהו והוא יתקיים ב-17.3.20, ביום שאחרי השבעת הכנסת ה-23.
** 22.11.19 **
אמש הוגש נגד ראש ממשלה כתב אישום חמור בשוחד בתיק 4000 (תיק בזק-ואללה) ובמרמה והפרת המונים בתיקים 1000 (תיק המתנות) ו-2000 (תיק נוני מוזס). נגד נוני מוזס הוגש כתב אישום בשוחד בתיק 2000.
זו הפעם הראשונה בתולדות המדינה שראש ממשלה מכהן מואשם בעבירת שוחד. כתב האישום הזה הוא רעידת אדמה. אמנם צפויה, ועדיין, כזו שהשאירה אותנו מזועזעים, מבולבלים, עומדים בין הריסות כבודה האבוד של המדינה שלנו, עם הרבה מאוד שאלות, מידה נכבדה של ספקולציות ואף לא תשובה ברורה אחת.
ישנם אלה שצהלו למשמע ההחלטה, אבל האמת היא שמדובר ברגע קשה מאוד למדינת ישראל, מדינה שבה ראש ממשלה עומד לדין בגין עבירות קשות. זהו כתם על המדינה שיישאר איתנו זמן רב.
היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט
קשה להאמין שקיים אדם אחד במדינה שמקנא, אפילו לשניה אחת, באביחי מנדלבליט, היועץ המשפטי לממשלה שנאלץ לקבל החלטות קשות מאוד על גורלו של האדם שמינה אותו לתפקידו, אדם שנחשב קרוב לו מאוד, קרוב מדי אפילו.
מנדלבליט הואשם מצד אחד בגרירת רגליים אינסופית ומהצד השני בעשיית עוול לנתניהו. אחרי שהשתהה ושתק ארוכות, החליט מנדלבליט להכריז על החלטתו ביום שאחרי פקיעת המנדט של גנץ, צעד שמראה אולי על נקיטת משנה זהירות.
“היום שבו היועץ המשפטי לממשלה מחליט על הגשת כתב אישום נגד ראש ממשלה מכהן בגין עבירות חמורות של שחיתות שלטונית הוא יום קשה ועצוב מבחינת הציבור בישראל ומבחינתי באופן אישי.” אמר מנדלבליט וכאשר הסביר שקיבל את ההחלטה “בלב כבד אך שלם”, העידו הבעת פניו ושפת הגוף שלו על הכאב האמיתי שהוא חש.
“אכיפת החוק איננה נתונה לבחירה. זה לא עניין של ימין או שמאל, זה לא עניין של פוליטיקה, זוהי חובה המוטלת עלינו – אנשי מערכת אכיפת החוק, ועליי באופן אישי כמי שעומד בראשה” הוסיף מנדלבליט. “זוהי החובה שלי כלפי אזרחי המדינה, אשר האינטרס הציבורי מחייב כי יחיו במדינה שבה אין אדם שהוא מעל החוק; במדינה שבה חשדות למעשי שחיתות נבדקים ונחקרים, למען גילוי האמת ומיצוי הדין כשהדבר נדרש”.
היועץ המשפטי לממשלה דיבר עוד על השיקולים ועל הראיות, הקפיד לציין שלנתניהו עומדת חזקת החפות והיה שקול וממלכתי עד הסוף, זה כמובן לא ימנע את ההתקפות נגדו מצדם של אלה שאינם מוכנים לקבל את ההחלטה.
בנימין נתניהו נגד מדינת ישראל
אם נאומו של מנדלבליט היה הממלכתיות בהתגלמותה, מהולה בעצב כנה, נאומו של נתניהו היה ההפך המוחלט ועיקרו מתקפה מסוכנת ושלוחת רסן נגד מערכת המשפט. אם לרגע ציפינו שעם הגשת כתב האישום החמור נגדו, נתניהו יקבל החלטה אחראית להתפטר מתפקידו ולהתפנות למאבק המשפטי הצפוי לו, נכונה לנו אכזבה. אם על כתב האישום נגד נתניהו כתוב “מדינת ישראל נגד בנימין נתניהו”, הרי שנאומו אמש הוא מתקפה חזיתית וקשה במודות המדינה שהוא עומד בראשה.
“אני מכבד מאוד את רשויות המשפט בישראל” אמר נתניהו רגע לפני ה”אבל” שהוביל למתקפה על התהליך, על העיתוי, על השיקולים ועל המערכת:
“אנחנו עדים לניסיון של הפיכה שלטונית נגד ראש ממשלה בעלילות שווא ותהליך חקירה מזוהם ומגמתי. כל חיי אני עובד קשה ומשלם מחירים כבדים, אבל מה שקרה בתהליך המזוהם נגד, יצירת עבירות חדשות, זה הגיע לשיאו היום ואני אומר לכם, זה מזעזע לא רק אותי, אלא גם את המוני האזרחים ולא רק בצד הימני של המפה. התהליך המזוהם מעורר שאלות נוקבות ביחס לעבודת המשטרה והפרקליטות. אתם יודעים שהציבור וזה כבר נבדק, שהציבור איבד בהם אמון.”
במשך 17 וחצי דקות, בנאום שהושווה כבר לנאומו של האנס משה קצב ערב הגשת כתב האישום נגדו, הטיח נתניהו האשמות במערכת המשפט ובמשטרה, ש”חיפשו אותו”, ש”תפרו לו תיק”, שקיימו “תהליך מזוהם”. את מנדלבליט הוא האשים בכניעה ללחצים ואת דבריו סיכם במילים:
“לא אתן לשקר לנצח. צריך לעשות דבר אחד, סוף סוף , לחקור את החוקרים”.
“לחקור את החוקרים” הוא ה”לא יהיה כלום כי לא היה כלום” החדש, המנטרה איתה מבעיר ראש הממשלה את ההמונים נגד מערכת המשפט, זעקת הקרב המסוכנת של מי שאיבד כל יכולת לראות מעבר לענייניו האישיים.
הטוויסט המשפטי
הגשת כתב האישום היא רק תחילתו של הליך ארוך וממושך והיא מעלה שאלות פוליטיות וסוגיות משפטיות מורכבות, שאולי הגורלית שבהן היא האם, תחת כתב אישום, יכול בכלל נתניהו להרכיב ממשלה?
בעוד שאדם שנמצא תחת כתב אישום מנוע מכהונה במגוון תפקידים, כולל שר בממשלה, ראש ממשלה יכול להמשיך לכהן עד להגשת פסק דין חלוט, חסינות הניתנת לו מעצם היותו נבחר הציבור. אך השאלה שעלתה אמש היא האם אותה חסינות חלה עליו גם כמועמד להרכבת ממשלה? התשובה לשאלה זו היא לא פחות מגורלית, מדובר בגיים צ’נג’ר.
אם ייקבע כי בנימין נתניהו מנוע ממועמדות להרכבת ממשלה, יוסר למעשה מכשול העיקר העומד בפני מתמודדים אחרים מתוך הליכוד, כמו למשל גדעון סער, שבתקופת 21 הימים הללו יכול, כמו כל חבר כנסת אחר, לגייס 61 חתימות ולבקש להרכיב ממשלה. כשנתניהו מחוץ למשחק, סיכויי המועמדים האחרים גבוהים הרבה יותר ואפשרויות המשא ומתן לאחדות ללא נתניהו וללא הגוש, נפתחות מחדש.
ומה קורה במצב של בחירות?
בין אם נתניהו יוכל להתמודד ובין אם לא, עם תום תקופת 21 הימים, אם לא יימצא מועמד שיצליח להרכיב ממשלה, נמצא את עצמנו שוב בדרך לבחירות. המאבק על קיום פריימריז לתפקיד יו”ר הליכוד לראשונה מזה שנים כבר החל וגדעון סער הצהיר על כוונתו להתמודד וכנראה שהוא לא יהיה היחיד. במצבו המשפטי, האם יצליח נתניהו למנוע את קיום הפריימריז? אין לדעת.
בשעות שמיד לאחר הצהרות מנדלבליט ונתניהו, שררה שתיקה רועמת בקרב אנשי הליכוד, שתיקה שנשברה בבת אחת עם מספר הצהרות מתואמות של תמיכה בנתניהו והמשך הדה-לגיטימיזציה למערכת שלטון החוק. מקורביו של נתניהו נקראו לדגל והצטרפו למתקפה על מוסדות המדינה. בקרב הציבור, ההסתה כבר עשתה את שלה ויש חשש אמיתי שתגובה אלימה היא רק שאלה של זמן.
ועד שישקע האבק ותתקבל תמונה ברורה יותר של המצב המשפטי והפוליטי, עלינו להמשיך להתאזר בסבלנות לקראת התהליך הארוך הצפוי ובעיקר לגלות זהירות רבה מפני התהליך המסוכן של אובדן אמון הציבור במערכת החוק והמשפט, בעידודו של ראש ממשלה נואש תחת כתב אישום חמור.