המחאה המושתקת והדואט הצורם של נאוה בוקר

היום שבו הוענקו אותות הוקרה לאמנים ויוצרים בזמר העברי נפתח במחאה מחוץ לכנסת על הענקת האות לזמר השנוי במחלוקת אייל גולן והמשיך במהומה בטקס. זה היה היום שהיה

הסערה סביב בחירתה של חברת הכנסת נאוה בוקר להעניק את אות הזמר העברי לזמר השנוי במחלוקת אייל גולן הגיעה לשיאה ביום הטקס, שהפך מאירוע שאמור לחגוג את הזמר העברי ואת יוצריו לאירוע מביך שבו נאוה בוקר משתיקה מחאה לגיטימית לטובת דואט עם גולן.

קול הרמקולים גבר על קול המחאה, אך הדואט נשאר צורם (צילום מסך)
קול הרמקולים גבר על קול המחאה, אך הדואט נשאר צורם (צילום מסך)

למרות שהובהר על ידי חברי הכנסת עליזה לביא, איילת נחמיאס ורבין, עפר שלח, איציק שמולי וחיים ילין, חברי השדולה לזמר עברי, שההחלטה על רשימת האמנים והיוצרים שיקבלו את האות התקבלה על ידי ח”כ בוקר באופן חד צדדי ולא התייעצות עמם ולמרות דרישתם מיו”ר הכנסת לדחות את האירוע ומחאה ציבורית רחבה על הבחירה בגולן לקבלת האות, התקיים הטקס כמתוכנן. יו”ר הכנסת יולי אדלשטיין וחברי הכנסת החברים בשדולה נעדרו מהאירוע וחלק מהאמנים ביטלו את הגעתם.

ללי, בתה של נעמי שמר ז”ל סיפרה להחדשות Online: “הודענו שלא נשתתף בטקס כיוון שבשדולה לא הייתה הסכמה על מה שהוחלט לעשות (בנוגע להענקת האות לאייל גולן). ברגע שאין הסכמה בתוך הכנסת וזה נהיה פוליטי, ואחד מנגח את השני – אנחנו לא רוצים שאמא שלנו תהיה קשורה לזה. על דברים כאלה צריכה להיות הסכמה, לא צריכה להיות המולה, זה צריך להיות חגיגי. השירים של אמא שלנו מדברים לכולם, והמאבקים והפרישה של אנשים מהדבר הזה זה לא מתאים לנו”.

גם נורית הירש, אילנית, אלמנתו של אהוד מנור וטמירה ירדני לא הגיעו לקבל את האות.

מחאה מחוץ לכנסת בבוקר הטקס (לוטם)
מחאה מחוץ לכנסת בבוקר הטקס (לוטם)

בבוקר האירוע תלו פעילות לוט”ם (היחידה ללוחמה בטרור המגדרי) מחוץ לכנסת שלטי מחאה ותחתונים וחזיות של ילדות ובאירוע עצמו, הפעילות שהתפזרו ברחבי האולם והקריאו טקסטים מתוך חקירתו של גולן. פנינה רוזנבלום, שנכחה באירוע קראה לעברן: “לכל הנשים האנשים שצועקות לאדם שיצא זכאי – זה לא בסדר. הוא יצא זכאי, תכבדו אותו”. לאחר שהורתה למשמר הכנסת לסלק מן האולם את הפעילות, המשיכה בוקר לדואט המיוחל עם גולן.

פעילות מסולקות מהאולם (לוטם)
פעילות מסולקות מהאולם (לוטם)

זה הזמן להזכיר, שבניגוד לדבריה של פנינה רוזנבלום, גולן לא “יצא זכאי”. התיק נגדו נסגר מחוסר ראיות ולא מחוסר אשמה והטיעון התכוף של תומכיו לפיו הוא זכאי ונקי מכל רבב הוא פשוט שגוי.

בעדותו של גולן במשטרה הוא הכחיש חלק מהטענות נגדו, אך הודה באירוע שבו אביו הביא לדירתו שתי מעריצות צעירות ושאחת מהן ביצעה בו מין אוראלי כאשר אביו (שהורשע בעבירות מין) נמצא בחדר הסמוך. למרות שברף הפלילי לא ניתן היה להוכיח שמדובר בעבירה, המצב שבו גבר בוגר משתמש מינית במעריצה צעירה ממנו משמעותית ובכך מנצל ניצול ציני את מעמדו וגילו חוצה קווים אדומים בוהקים של מוסר. כשאותו גבר גם נוהג לכנות את רכבו “פות-מוביל” ואת מכשיר הטלפון שלו “פלא-פות”, קל להבין שמדובר באדם בעל אמות מידה מוסריות בעייתיות ביותר, לא בדיוק מודל לחיקוי ולהערצה.

לא, פנינה, הוא לא "יצא זכאי" (צילום מסך)
לא, פנינה, הוא לא “יצא זכאי” (צילום מסך)

עם זאת, בדיון הציבורי הסוער שהתעורר בימים האחרונים סביב אייל גולן בולט מאוד בקרב תומכיו השימוש התכוף בביטוי השגוי “יצא זכאי”, כמו גם הקטנה וזלזול בחומרת מעשיו, התעלמות מהרשעתו בעבירות מס והאשמת המתנגדים למתן אות ההוקרה בגזענות (או במילים אחרות: הסטת הדיון לפסים לא רלוונטיים). כל אלה הם סימנים מדאיגים לכך שבשם ההערצה העיוורת ישנם אלה שממהרים להתעלם מעקרונות בסיסיים של מוסר פשוט ואם נזקקנו לרגע להוכחה לכך שהענקת אות הוקרה לאדם כמו אייל גולן פוגעת בנו, כחברה, מספיק לראות את אופי התגובות לשידור האירוע כדי להבין שהפגיעה כבר קיימת ושהיא עמוקה מאוד.

צילום מסך
צילום מסך