משמרות הצניעות או פשוט קוד לבוש?

יועצת פרלמנטרית עוכבה בכניסה לכנסת בגלל אורך השמלה וברשת קמה צעקה גדולה על ”משמרות צניעות” ואפליה כלפי נשים. אז מה באמת הסיפור עם קוד הלבוש?

** עדכון **

שלשום כשהחלה סערת השמלות הקצרות, באמת חשבתי שהבעיה היא לא בשמלה אלא באכיפה לא רגישה ולא עקבית של קוד לבוש לגיטימי לחלוטין.

היום, כשאני רואה עוד ועוד תמונות של עובדות הכנסת הלבושות באופן מכובד בהחלט ואינן מורשות להכנס, אני נאלצת לקבל שכנראה קוד הלבוש הלגיטימי באמת הפך למשהו ממש לא לגיטימי.

כן, צריך להיות בכנסת קוד לבוש ולא תמיד עובדי ומבקרי המשכן עומדים בו.
כן, צריך לאכוף את קוד הלבוש
לא, מניעת כניסה מנשים על אורך חצאית/שמלה סביר ביותר והתעלמות מחריגות לבוש אחרות היא לא לגיטימית

כששומעים ששקד חסון, היועצת הפרלמנטרית של מרב מיכאלי עוכבה במשך שעה בכניסה לכנסת בגלל אורך שמלתה, קל מאוד להתעצבן וקל עוד יותר לקרוא בקול “אפליה” ו”משמרות הצניעות” אבל אחרי שניקח נשימה או שתיים, אולי יש גם עוד נדבכים בסיפור?

לא הייתי שם כששקד חסון ניסתה להיכנס לכנסת וסורבה ואני לא יודעת למה היא עוכבה זמן ממושך כל כך ומי אמר לה מה על אורך השמלה ואיך. ייתכן שהעירו לה בצורה לא נאותה, ייתכן שנטפלו דווקא אליה ללא סיבה מוצדקת ואם זה כך, הנושא מחייב בדיקה וטיפול, אין על כך ויכוח. אבל מה עם השמלה? האם הבעיה שם היא בעיה של צניעות או של חריגה מקוד לבוש?

להיעצר בכניסה למקום זה לא נעים. לי זה קרה בתור למוזיאון הוותיקן, בגלל שרוולים קצרים מאוד, מהסוג שמכסה חצי מהכתף. זה היה גבולי וכאשר התבקשתי בנימוס לצאת מהתור ולחזור בלבוש אחר, זה לא היה נעים בכלל (בטח לא אחרי שעמדתי זמן לא מבוטל בתור), אבל אלה הם כללי המקום וצריך לקבל אותם.

וזה בדיוק העניין, קוד לבוש הוא דבר שמקובל בכל העולם במוסדות ציבור כבתי נבחרים או בתי משפט וגם במקומות הקדושים לדתות השונות וזה לא עניין של כפייה דתית וזה לא חל רק על נשים, זה עניין של כבוד למקום ולמתרחש בו.

גם קוד הלבוש בכנסת, שרוענן לאחרונה, הוא לא המצאה של התקופה האחרונה. כל מי שביקר אי פעם בכנסת בוודאי ראה את השילוט בכניסה שמסביר מה מותר ומה אסור ללבוש. בין שאר האיסורים, אסור להגיע לכנסת בג’ינס קרעים, בחולצות בטן, במכנסיים קצרים, בחצאית או שמלה קצרה, בגופיה, בכפכפים או בחולצה עם כיתוב פוליטי. כללים אלה מופיעים על השילוט בכניסה ואני זוכרת אותם כי מספיק פעמים עמדתי שם, בתור לבידוק הביטחוני וקראתי את השלטים. באותו תור גם ראיתי את הכללים נאכפים. ראיתי נשים וגם גברים עומדים בתור לבידוק הביטחוני ומתבקשים בנימוס לעזוב ולחזור בלבוש אחר. ראיתי גם ויכוחים בין מבקרים לבין אנשי הביטחון וניסיונות שכנוע של מבקרים לאפשר להם להיכנס בכל זאת. ראיתי גם אנשים שנכנסו בלבוש שלא לגמרי תואם את קוד הלבוש וגם אני נכנסתי פעם, באחד מביקוריי הראשונים בכנסת, בגופיה עם כתפיות רחבות, שבדיעבד ברור לי שלא היה נכון ללבוש, לא מטעמי צניעות, אלא כי היא פשוט לא מתאימה לבית נבחרים. אז כן, יש קוד לבוש והוא נאכף, אבל לא תמיד ולא באופן עקבי מספיק ואולי זו הסיבה לריענון הנהלים.

לכולנו יש במלתחה בגדים המיועדים למקומות שונים ולמטרות שונות. את הטריינינג הנוח של הרביצה מול הטלוויזיה לא נלבש לדייט לוהט בבר, את החליפה לא נלבש בחוף הים ולא נלך לקניות בקניון בבגד ים. אולי זה נראה מובן מאליו, אבל יש דקויות של קוד לבוש שהן קצת יותר מורכבות ומי שעובד בבית הנבחרים או בבית המשפט, לא יכול להתלבש כמו מי שעובד בחברת הייטק, בבית ספר, במסעדה, בבית חולים או במערכת עיתון או אפילו כמו מבקר מן השורה במקום. גם כאשר חבר הכנסת אורן חזן יושב במליאה לא מגולח ובחולצת פולו, זה לא ראוי, זה אפילו חמור יותר ואם היה עובר באותה כניסה יחד עם שקד חדד, הייתי מצפה שימנעו ממנו את הכניסה עד שילך להחליף בגדים.

אותו לא הייתי מכניסה לכנסת, בטח לא בלבוש כזה (צילום מסך)
אותו לא הייתי מכניסה לכנסת, בטח לא בלבוש כזה (צילום מסך)
אז מה זה לבוש לא הולם?

זה נתון לפרשנות. אין כאן שחור ולבן. מעבר להגדרות של אורך חצאית, מכנסיים או שרוול, איפה עובר הקו בין ג’ינס ראוי לג’ינס משופשף מדי, מה הגבול העליון של אחוז הקמטים על בד שהופך בגד למוזנח מדי למשכן? אין לזה סוף. לכן קל יותר להחיל את הכללים על דברים מדידים , כמו אורך של שמלה.  במקרה של שקד חסון, אני חושבת שהבעיה בשמלה שלה היא לא באורך, כי היא ממש לא קצרה באופן חריג, היא פשוט לא שמלה מתאימה למקום כמו הכנסת, אבל זה כבר עניין של פרשנות ואולי של טעם אישי ובמדגם קטן ולא מייצג של חברותיי, נשמעו עמדות שונות לגבי אותה שמלה.

שקד חסון היא לא היועצת הפרלמנטרית הראשונה שכניסתה נמנעת בגלל אורך השמלה, קדמה לה מוריה סילפן, היועצת של ח”כ אלאלוף ואפילו לראפר סבלימינל נאסרה פעם הכניסה כשהגיע לכנסת בג’ינס והיום, לאחר שעובדות הכנסת הכריזו על מחאה ורבות מהן הגיעו בשמלות המגיעות מעל לברך ונחסמו, מניעת הכניסה הפכה לתופעה של ממש שמחדדת את השאלה המהותית שצריכה להישאל: לא אם צריך קוד לבוש, אלא האם הוא נאכף באופן סלקטיבי או לא ובאופן מכבד או לא. כמו שהדברים עומדים כיום, התשובה המצערת היא שיש אכיפה סלקטיבית ולא מכבדת. זה חייב להשתנות.