חוק ההמלצות והפיליבסטר: מה היה שם?

אחרי דיון מרתוני בכנסת, עבר חוק ההמלצות בקריאה שנייה ושלישית. מה בדיוק אומר החוק, כמה התנגדויות הוגשו, רגעי השיא של הפיליבסטר והעתירות לבג”צ ומה יקרה ביום שאחרי?

חוק ההמלצות: טייק 1

בגלגולו הראשון, קובע חוק ההמלצות שהגיש ח”כ דודו אמסלם, שכאשר המשטרה, או רשות חוקרת אחרת, מעבירה לפרקליטות חומר חקירה, לא תצורף לחומר חוות דעת או המלצה על הגשת כתב אישום. 

דודי אמסלם מעל דוכן הכנסת (צילום מסך)
דודי אמסלם מעל דוכן הכנסת (צילום מסך)
הנימוקים לחוק

המלצה על העמדה לדין מהווה פרשנות סובייקטיבית והשגת גבולותיה של הפרקליטות שהיא הגוף המוסמך להחליט אם יש מקום להעמיד לדין.

בידי המשטרה אין ידע או כלים לשפוט את מידת תקפות הראיות. בפועל, 90% מכתבי האישום מוגשים במלואם על ידי המשטרה ורק 10% מוגשים על ידי הפרקליטות.

מה באמת עומד מאחורי החוק?

החוק הוא למעשה ניסיון לחלץ את ראש הממשלה בנימין נתניהו מפרסום ההמלצות בעניין החקירות המתנהלות נגדו.

ההתנגדויות

שרת המשפטים, איילת שקד, סירבה לאפשר חקיקת סעיף שמחייב את היועץ המשפטי לממשלה להורות על פתיחה בחקירה נגד חוקרים או פרקליטים שייחשדו בהדלפת המלצות וחומרי חקירה לתקשורת.

חברות הכנסת רחל עזריה ומרב בן ארי הובילו מרד נגד החוק בתוך סיעת כולנו והתנגדו להחלת החוק על חקירות פתוחות נגד ראש הממשלה

בנימין נתניהו (צילום: עמוס בן גרשום/לעמ)
בנימין נתניהו (צילום: עמוס בן גרשום/לעמ)
חוק ההמלצות: טייק 2

השינוי המרכזי מחריג חקירות קיימות, כולל חקירות ראש הממשלה בנימין נתניהו והחקירות המתנהלות נגד השר חיים כץ, ח”כ דוד ביטן וחברי כנסת מבל”ד.

על המשטרה נאסר לפרסם את סיכומי החקירות שהיא מנהלת אך היועץ המשפטי לממשלה מוסמך לקבוע בעלי תפקידים במשטרה ובפרקליטות שיוכלו לפרסם את ההמלצות.

בחקירות שבהן קיים פרקליט מלווה, כמו חקירות אישי ציבור, ראשי משפחות פשע ותיקים מורכבים, לא תעביר המשטרה המלצה אלא אם כן היועץ המשפטי לממשלה יבקש זאת.

מיקי לוי נאם שבע שעות (צילום מסך)
מיקי לוי נאם שבע שעות (צילום מסך)
פיליבסטר: כך מעכבים הצבעה על חוק באמצעות נאומים ארוכים

לקראת ההצבעה במליאה על החוק המתוקן, הגישה האופוזיציה 1,400 הסתייגויות לחוק. 350 מתוכן הועברו להצבעה.

החוק עבר ברוב של 59 בעד ו-54 נגד בהצבעה שמית שנמשכה מספר שעות

השר כץ, ביטן ונתניהו שוחררו מההצבעה על החוק בגלל חקירותיהם.

הדיונים לקראת ההצבעה החלו ביום שני השבוע ונמשכו עד יום חמישי בלילה, 43 שעות ברציפות.  חברי כנסת מהאופוזיציה נשאו נאומים ארוכים שנועדו לעכב את ההצבעה ועבודת הכנסת שותקה.

הפיליבסטר: רגעי השיא

את נאום הפיליבסטר הארוך ביותר נשא ח”כ מיקי לוי שנאם מ-3:45 לפנות בוקר ועד 10 בבוקר. מעל ל-7 שעות עם הפסקות קצרות מאוד בלבד. נאומו קצר כ-3 שעות מנאום הפיליבסטר הארוך ביותר בתולדות הכנסת אותו נשא ח”כ מיכאל איתן ב-1993.

ח”כ איתן כבל הקריא חלקים ממגילת איכה בנוסח תימן,ח”כ יואל חסון הקריא הודעות שקיבל מהציבור בווטסאפ, ח”כ מאיר כהן נאם במרוקאית, ח”כ עופר שלח הקריא קטעים של שייקספיר, ח”כ שלי יחימוביץ’ הרצתה על מדיניות המיסוי ואי השוויון בישראל, ח”כ יוסי יונה קיים דיון פילוסופי בנושא “מאפלטון למקיאוולי – הנחות יסוד לשלטון מושחת”.

בעימות חריף בין ח”כ אורן חזן וח”כ חנין זועבי כינתה זועבי את חזן “סרסור” וחזן כינה את זועבי “מחבלת”. שניהם הורחקו מהמליאה.

העתירה

מפלגת יש עתיד והתנועה לאיכות השלטון עתרו לבג”צ נגד החוק. לפני ההצבעה אמר יו”ר הכנסת אדלשטיין כי אם אכן תהיה פנייה לבג”ץ, הוא לא ימנע את הפעלת סעיף 98, קרי סיכול פיליבסטר נוסף

היום שאחרי