הפריימריז בליכוד: הרבה גברים, מעט מהפכות

ספירת קולות מצביעי הליכוד עדיין נמשכת אבל כבר מסתמן מיעוט נשים בעשירייה הראשונה, הצלחה לגדעון סער ופרידה מכמה מהכוכבים של הכנסת ה-20 שפחות נתגעגע אליהם. סיכום ביניים

כמעט 120,000 מתפקדים בעלי זכות בחירה, 58% הצבעה בפועל, כ-600 קלפיות, דילים, רשימות מומלצים ורשימות חיסול, שיריונים, טופסי נייר מסורבלים (הלו, 2019, זוכרים?), קלפי פרטית לביבי ושרה וקרנבל רועש, כולל יהודה גליק וזוגתו בכתום בוהק ואורן חזן שגייס כפילים, כך נראו הפריימריז בליכוד

מי מחברי הכנסת של הליכוד בכנסת ה-20 יעלה כיתה גם לכנסת ה-21? מי כבש את המקום הראשון, מי אחרי נתניהו ויסומן כמי שעשוי להחליפו אם וכאשר יועמד לדין והאם אורן חזן, נאוה בוקר ואחרים, שנכנסו עם אלפים בודדים של קולות כשנבחרו לראשונה במשבצות מחוזיות, מגדריות או מגזריות, הצליחו לזכות באהדת הקהל ולהיבחר שוב גם במגרש של “הגדולים”? בואו נראה מה מספרות לנו התוצאות.

נתניהו מצביע בקלפי פרטית שהוצבה במיוחד עבורו ועבור רעייתו
נשים בליכוד

כמו רשימת הליכוד לכנסת ה-20, גם הרשימה לכנסת ה-21 דלה במיוחד בנשים במקומות ריאליים. מירי רגב וגילה גמליאל הן הנשים היחידות בעשירייה הראשונה. רגב ירדה מהמקום החמישי לשישי וגמליאל טיפסה למקום ה-10. בעשירייה השנייה ציפי חוטובלי מככבת לבדה במקום ה-16 (עליה יפה מהמקום ה-20). בישראל 2019, במפלגת השלטון ישנן 3 נשים בלבד בשתי העשיריות הראשונות ובעשיריות הבאות המצב לא הרבה יותר טוב ועשוי להשתפר במעט רק בזכות שיריונים.

היריבים של ביבי

הרבה דובר על “רשימות חיסול” של ראש הממשלה, רשימות שקיומן הוכחש, אבל גם אם הן קיימות, נראה שמתפקדי הליכוד התעלמו מהן ובחרו בחמישיה הראשונה באנשים שכל אחד מהם היה בשלב כלשהו בעימות עם נתניהו: יולי אדלשטיין, ישראל כץ, גלעד ארדן וכמובן גדעון סער, הנמסיס של ראש הממשלה.

כוכבים נופלים

חלק מהכוכבים העולים של הפריימריז הקודמים, אלה שנכנסו לכנסת בזכות שיריונים שונים, לא יזכו לחזור לכנסת ה-21 ובמקרים רבים, טוב שכך. אורן חזן שנכנס על משבצת הצעירים ומאז הצליח להביך, להכעיס, להינזף ולספוג השעיה אחר השעיה, לא קיבל תעודת מעבר לכנסת ה-21 ויישאר בבית ורבים נושמים לרווחה. גם נאוה בוקר שנכנסה על משבצת האישה החדשה בחוץ, אולי הדואט שלה עם אייל “פותמוביל” גולן לא ערב לאוזני מתפקדי הליכוד וענת ברקו, שהיתה שיריון של ביבי בכבודו ובעצמו, לא עברה את מבחן המתפקדים. נורית קורן, שנכנסה כנציגת מישור החוף גם בחוץ וגם ליהודה גליק לא עזרו התפילות על הר הבית והוא חוזר הביתה.

שרן השכל (צילום מסך)
שרן השכל (צילום מסך)

שרן השכל נמצאת אף היא בשלב זה בחוץ, אבל עשויה בכל זאת למצוא את עצמה בכנסת בזכות סעיף בתקנון הבחירות לפיו יש לבטל את השיריון לנשים במקום ה-26 אם נבחרת אישה במסגרת מחוזות הבחירה לפני מקום זה ברשימה. החלת הסעיף משמעה קידום של ח”כ מיקי זוהר למקום ה-26 שכבר לא יהיה משורין לאישה ובעקבותיו, קידומה של השכל למקום ה-29, נמוך, אך עדיין ריאלי.

גם גימיק הכפילים לא עזר לחזן. מי יהיה הליצן של הכנסת ה-21?

מי כן נשאר? דוד ביטן שנכנס כנציג מקום השפלה נכנס גם הפעם, אם כי ירד למקום ה-25 (כולל שיריונים שנכנסים לפניו). יואב קיש, שנכנס כנציג מחוז דן התברג למקום ה-24 (כולל שיריונים לפניו), מיקי זוהר, נציג הנגב, מדשדש במקום ה-29 ואמיר אוחנה, נציג מחוז תל אביב זינק זינוק מרשים למקום 20.

כוכבים חדשים

בעשירייה הראשונה אנחנו מוצאים את ניר ברקת שזינק מלשכת ראש עיריית ירושלים למקום ה-9 בליכוד ואת יואב גלנט, לשעבר מ”כולנו” שהתברג במקום ה-7. מלבד שניים אלה, ישנם נציגים חדשים רק במקומות נמוכים יותר, מקרב המשורינים ונבחר המחוזות והמגזרים.

הליכודניקים החדשים (צילום מסך)
הליכודניקים החדשים (צילום מסך)
הליכודניקים החדשים

אחרי כל הרעש והצלצולים ועם 8,000 מתפקדים (ש-1,000 מהם נפסלו), מועמד אחד שלא נפסל ורשימת מומלצים מאכזבת במיוחד, נראה שקולם של הליכודניקים החדשים לא ממש נשמע. ניר הירשמן, מועמד הליכודניקים החדשים נשאר בחוץ וקשה בשלב זה להעריך עד כמה השפיעה הצבעתם על מיקומם של מועמדים שהופיעו ברשימת המומלצים שלהם. הם מתעקשים לטעון שזכו להצלחה אדירה וקוראים למתפקדים למהר ולהצטרף כדי שיוכלו להצביע בפעם הבאה, אבל זה מקרה קלאסי שבו הצלחה או כישלון הם בעיקר בעיני המתבונן.