מקומיות 2018: הטוב, הדרמטי, החדש והמביך

תם ונשלם הסבב השני של הבחירות לרשויות המקומיות. שלוש מתוך 6 נשים שהתמודדו זכו, דרמה בירושלים ופרידה מביכה של שלמה בוחבוט ממעלות תרשיחא אחרי 42 שנות כהונה

שבועיים אחרי הסבב הראשון של הבחירות המקומיות, התקיים אתמול ב-54 ישובים ברחבי הארץ שבהם אף מועמד לא זכה ב-40% מהקולות, סבב בחירות שני. במועצה האזורית חוף אשקלון נדחו הבחירות בגלל המצב הביטחוני המתוח.

הזירה הנשית
קרין קרין, יעלה מקליס והגר פרי יגור
קרין קרין, יעלה מקליס והגר פרי יגור

שש נשים התמודדו בסבב השני מול מועמדים גברים ושלוש מהן ניצחו:
הגר פרי יגור נבחרה לראשות המועצה המקומית פרדס חנה-כרכור עם 53.7% מהקולות אחרי שהתמודדה בסיבוב השני מול ראש המועצה המכהן, אלדד בר כוכבא.

יעלה מקליס נבחרה בשנית כראש עיריית יהוד נווה אפרים עם 55.7% מהקולות, אחרי שהתמודדה בסיבוב השני מול יוסף בן-דוד, אותו הביסה לראשונה, גם בסיבוב שני, בבחירות 2013.

קרן גרין נבחרה לראשות המועצה המקומית קדימה-צורן עם 50.9% מהקולות, אחרי שהתמודדה מול יצחק גולברי שכיהן כראש המועצה עד 2013.
 
השלוש מצטרפות ל-11 הנשים שזכו בבחירות בסבב הראשון, עתה מכהנות בישראל 14 נשים בתפקיד ראש רשות, לעומת 6 עד כה:

ליאת שוחט (אור יהודה), ד”ר עליזה בלוך (בית שמש), רותם ידלין (מ.א גזר), ליזי דלהריצ’ה (גני תקווה), אושרת גני גונן (דרום השרון), עינת קליש-רותם (חיפה), יעלה מקליס (יהוד – נווה אפרים), מטי צרפתי הרכבי (מ.א. יואב), טל אוחנה (ירוחם), שושי כחלון כידור (כפר יונה), מרים פיירברג איכר (נתניה), גלית שאול (עמק חפר), הגר פרי יגור (פרדס חנה-כרכור), קרן גרין (קדימה-צורן)

דרמה בירושלים
משה ליאון ועפר ברקוביץ
משה ליאון ועפר ברקוביץ

את הדרמה הגדולה של הסבב השני סיפקה עיר הבירה, שם התמודד עפר ברקוביץ מול משה ליאון.

ברקוביץ הוא יו”ר סיעת “התעוררות בירושלים”, הסיעה שהפכה בסבב הבחירות הראשון ב-30.10 לסיעה הגדולה במועצת העיר, עם 7 מנדטים. ליאון הוא יו”ר סיעת “ירושלים שלנו” שלא הכניסה אף מנדט אחד למועצה בסבב הראשון.

בספירה הראשונית של הקולות הוביל ברקוביץ בפער של עד 10% מליאון, נראה היה שירושלים עומדת בפני מהפך, אך כאשר החלו להיספר הקלפיות בשכונות החרדיות, הפער הלך והצטמצם והמגמה התהפכה. בסוף הספירה, זכה ליאון ב-51.5% מהקולות והביס את ברקוביץ שזכה ב-48.5% מהקולות (פער של כ-6,500 קולות).

המועמד ועבריין המין

ליאון זכה לתמיכתם של דרעי, ליברמן והחרדים הליטאים של דגל התורה וגם של עבריין המין המורשע, אליעזר ברלנד, מנהיג פלג “שובו בנים” בחסידות ברסלב, תמיכה שעוררה זעם רב בציבור.

בערב שלפני הבחירות, במהלך צורם של שימוש בקדושת המקום למטרות פוליטיות, קיימו רבני דגל התורה וש”ס עצרת תפילה המונית בכותל. בתפילה זו, כמו בחגיגות הניצחון אמש, השתתפו גברים בלבד.

ביום הבחירות עצמו נשמעו דיווחים על ניסיונות של פעילי ליאון לשבש את מהלך הבחירות, כולל שליחת הודעות מסיתות לבוחרים, חסימת קלפיות והבאתם לקלפיות של קשישים דמנטיים כדי שיצביעו לליאון.

יהיה מעניין לראות לאיזה הסכמים קואליציוניים יגיע ליאון, שמתוקף בחירתו כראש עיריית ירושלים יהיה נציג יחיד של סיעתו במועצת העיר. אין ספק שירושלים עומדת בפני תקופה קשה ומאתגרת במיוחד.

נפרדים מראשי עיר מכהנים

בראשון לציון הביס רז קינסטליך את ראש העיר המכהן דב צור, ברמת גן הביס כרמל שאמה הכהן את ראש העיר המכהן ישראל זינגר, בבת ים הביס צביקה ברוט את ראש העיר המכהן יוסי בכר ובבמעלות תרשיחא הביס ארקדי פומרנץ את שלמה בוחבוט, ראש העיר המכהן כבר 42 שנה (!). אלה מצטרפים לנהריה, חיפה, אשקלון, כפר יונה (שם הבישה שושי כידור את אפרים דרעי שכיהן 41 שנה), בית שמש, מ.א. גזר וערים וישובים אחרים שבהם הבחירות האחרונות הביאו למהפך.

פרידה מביכה

אחרי שראש עיריית נהריה היוצא, ז’קי סבג, שהובס אחרי 13 שנות כהונה, כינה את בני עירו “כפויי טובה”, קטף ממנו שלמה בוחבוט ממעלות תרשיחא את כתר תגובת ההפסד המביכה, כאשר רמז על מעורבות גורמים עבריינים בקמפיין של יריבו, ארקדי פומרנץ, התייחס למוצאו הרוסי של פומרץ והטיפל ספק ביכולתו להחליפו. בוחבוט גם הודיע על התפטרותו מהמועצה.

“”עכשיו יתייצבו בעיריית מעלות הרבה מאוד אנשים שהבטיחו להם עבודה, אבל זו כבר לא הבעיה שלי” אמר בוחבוט ובהמשך הוסיף, כאשר הוא מתייחס למיקומו של ביתו בפאתי העיר: “כשאני כבר לא אהיה ראש עיר והעיר לא תהיה מטופחת, אני יכול לצאת ולהיכנס בלי להיות תוך העיר”