פרשת המסרונים: פרשה חמורה, אבל נפרדת

פרשת המסרונים היא פרשה מטלטלת שמעיבה על אמון הציבור במערכת המשפט בתקופה רגישה במיוחד, אבל אסור לאפשר לה להסיח את הדעת או להשפיע על חקירת תיק 4000

אמש נחשפה בחדשות 10 התכתבות מסרונים בין השופטת רונית פוזננסקי-כץ והחוקר מטעם הרשות לניירות ערך, עו”ד ערן שחם-שביט שבה תיאמו השניים עמדות לקראת הארכת מעצרי חשודים בפרשה 4000.

חשיפתו של כתב המשטרה של חדשות 10, דורון הרמן, מטלטלת, בעיקר בתקופה רגישה כל כך למערכת החוק והמשפט, בתקופה שבה, יותר מתמיד, היכולת שלנו לתת אמון במערכת, בבתי המשפט ובשופטים שמבצעים את עבודתם באופן מקצועי ונטול פניות היא קריטית. בתקופה שבה נשחטות לא מעט פרות קדושות, ההתכתבות המביכה והמקוממת של השופטת והחוקר גורמים לנזק בל יתואר לאמון שכבר כך הוא שברירי.

"אני מתחילה לעבוד על הבעה הולמת של הפתעה מוחלטת" השופטת רונית פוזננסקי-כץ (צילום: אתר בתי המשפט)
“אני מתחילה לעבוד על הבעה הולמת של הפתעה מוחלטת” השופטת רונית פוזננסקי-כץ (צילום: אתר בתי המשפט)

תגובות המערכת לפרשה היו מידיות ונחושות. השופטת פוזננסקי-כץ הושעתה עד לסיום הבירור בפני נציב תלונות הציבור על שופטים ובעניינו של החוקר תיפתח חקירה משמעתית. במקביל נשמעים גינויים על התנהלות השניים מכל כיוון אפשרי ומן הראוי שחריגה זו תטופל לחומרה ותביא לפיטורי השניים, אבל את הנזק לו גרמה ההתכתבות הזאת יהיה קשה מאוד לתקן.

אנו השופטים, השופטות, הרשמים והרשמות ערבים זה לזה בכל מעשינו ועל כן, אנא היו זהירים בדבריכם ובהתנהלותכם ומעל לכל, אל תיפול רוחכם. נמשיך כולנו לעשות את מלאכתנו במקצועיות ובאמונה ונמשיך לעשות כל שניתן על מנת לשמר את אמון הציבור במערכת בתי המשפט שלנו

השופטת אסתר חיות

אך מעבר לנקיטת צעדים למזעור הנזק ולהחזרת אמון הציבור במערכת, חשוב מאוד לשמור, ככל הניתן, על הפרדה בין פרשה זו לבין התיק שבמסגרתו היא התרחשה.

השופט עלאא מסראווה, בוחן את החומרים (צילום מסך)
השופט עלאא מסראווה, בוחן את החומרים (צילום מסך)

בנוגע למעצרי החשודים, חשיפת המסרונים כבר עשתה את שלה, בדיון שהתקיים הבוקר, ביקשו סנגורי העצורים לא לדון במעורבות העצורים בתיק 4000, אלא לקיים דיון עקרוני בהליך הפסול לכאורה של תיאום ימי המעצר בין המדינה לשופטת. השופט עלאא מסראווה, שמחליף את השופטת רונית פוזננסקי-כץ שמע את טיעוני עורכי הדין ויצא להפסקה כדי ללמוד את החומרים ולהכריע על בסיס זה. עם זאת, המדינה הסכימה לשחרר את אור אלוביץ’, איריס אלוביץ’, סטלה הנדלר ועמיקם שורר על רקע החשיפה.

ניר חפץ ושאול אלוביץ', בינתיים נשארים במעצר (צילום מסך)
ניר חפץ ושאול אלוביץ’, בינתיים נשארים במעצר (צילום מסך)

בהמשך היום, נחשפה ההתכתבות המלאה בין השופטת והחוקר, ממנה עולה שייתכן שלא מדובר בתיאום לקראת הערכת המעצר אלא בעדכון השופטת על חילוקי דעות בין החוקר ברשות לני”ע לחוקרי המשטרה.

נציב תלונות הציבור על השופטים יפרסם הערב את ממצאי בדיקת ההתכתבויות ממנה עולה שהתבצעו עבירות אתיות אך אין חשד לפלילים. בתום הבדיקה תתבקש השופטת להתפטר ואם תסרב ייפתחו הליכים להדחתה.

בזמן זה, תשומת הלב הציבורית נתונה בעיקר לשערוריית המסרונים ולמשבר האמון במערכת המשפט אך זה בדיוק הזמן שבו חשוב שלא נשכח שההתנהלות הפסולה נוגעת להיבט אחד בלבד של הפרשה ואינה גורעת בכלום מחומרת החשדות ומעבודתם הממושכת והיסודית של החוקרים.

כתם התנהלותם של השופטת והחוקר הוא כתם על מערכת המשפט אך אינו יותר מאשר צל מתעתע בפרשת חקירת תיק 4000 ואסור שהוא יסיח את דעת הנוגעים בדבר, לא במשטרה, לא ברשות לניירות ערך ובוודאי לא במערכת המשפט. ביום שאחרי החשיפה, פרשת וואלה-בזק היא פרשה משמעותית וחמורה לא פחות משהיתה לפניה. הטיפול בכשל החמור שנחשף להיות יסודי ונחוש וגם העיסוק הציבורי בו הוא חשוב, אבל בנוסף ובנפרד ולא במקום הטיפול בתיק 4000 והעיסוק הציבורי בו.