הסרט “שיר השמות”

סיפורם של שני חברים שגדלו יחד כאחים: דווידל רפפורט, נגן כינור מחונן ומרטין הבריטי. 35 שנה אחרי שדווידל נעלם באופן מסתורי, מרטין יוצא למסע לחפש אחריו ולפתור את חידת היעלמותו

דווידל הוא כנר וירטואוז, יהודי פולני שאביו הביא ללונדון ערב מלחמת העולם השניה. גילברט סימונדס, מנהל מוזיקלי בריטי, שמזהה את כישרונו הנדיר של דווידל, לוקח אותו תחת חסותו ומזמין אותו לגור בביתו ולחלוק את חדרו של בנו, מרטין, בן גילו של דווידל.

בתחילה, מרטין לא מקבל בברכה את פלישתו של דווידל לטריטוריה שלו, אך עם הזמן, כשהוא רואה את דאגתו של דווידל לבני משפחתו שנשארו בפולין, מרטין מתרכך ובמהרה נשבה בקסמו האישי והשניים הופכים לחברים בלב ובנפש.

מרטין נשבה בקסמו של דווידל והם הופכים לחברים קרובים
מרטין נשבה בקסמו של דווידל והם הופכים לחברים קרובים (צילום: Serendipity Point Films)

ב-1951 מארגן אביו של מרטין, גילברט, קונצרט גדול שאמור להזניק את הקריירה של דווידל, אך בזמן שהתזמורת והקהל ממתינים לעלייתו של הכנר הווירטואוז לבמה, מתברר שדווידל נעלם ולא הותיר אחריו עקבות.

35 שנה לאחר מכן, היעלמותו המסתורית של דווידל, ממשיכה לרדוף את מרטין, שמאמין שחברו בחיים וזקוק לו ובו בזמן גם נוטר לו טינה על הפגיעה הקשה באביו שנפטר חודשים ספורים אחרי הקונצרט שבוטל ושהביא את גילברט לפשיטת רגל ולמשבר קשה.

מרטין יוצא למסע חיפושים אחרי חברו, מתוך שכנוע עמוק שהוא בחיים וצורך עמוק עוד יותר למצוא תשובה לסיבת היעלמותו. מסעו לוקח אותו לפולין ואחר כך לארצות הברית.

ילדות והתבגרות בצל המלחמה
ילדות והתבגרות בצל המלחמה (צילום: Serendipity Point Films)

הסרט מלווה את מרטין במסעו ובמקביל מחזיר אותו לתקופות שונות בחיי שני החברים מהיום שבו נפגשו לראשונה, דרך חוויות הילדות המשותפות להם על רקע מלחמת העולם השניה, התפתחותו המוסיקלית של דווידל, סימני השאלה סביב גורלם של בני משפחתו שנותרו בפולין ומאבקי ההתבגרות של השניים בימים שאחרי המלחמה ועד ליום שבו דווידל נעלם.

לאן יוביל מסע החיפוש את מרטין ומה יקרה כאשר הוא ימצא את חברו האבוד ואיך היצירה המוזיקלית ”שיר השמות” מסבירה את היעלמותו המסתורית של דווידל?

לאן יוביל מסע החיפוש של מרטין אחרי חברו האבוד?
לאן יוביל מסע החיפוש של מרטין אחרי חברו האבוד? (צילום: Serendipity Point Films)

הסרט “שיר השמות” מבוסס על ספר הביכורים של נורמן לברכט, מבקר מוזיקה קלאסית בריטי. לברכט ביקש לספר סיפור על חייהם של אנשים אשר נקטעו עקב אירועים היסטוריים הגדולים מהם ועבורו, הספר עוסק בהתמודדות עם אובדן: “זה דבר שכולנו חווים במהלך חיינו, האם אנו נותנים לאובדן לשתק אותנו ולגרום לנו לחיות חצי חיים או שאנו מסוגלים על אף הקושי הרב להתגבר עליו, כמה נורא שלא יהיה?” אמר לברכט והוסיף: “מה אם אדם קשור לאדם אחר עד כדי קשר סימביוטי עמו – ואז לפתע, הקשר נגדע ואותו אדם נעלם מחייו. כיצד ממשיכים הלאה?”.

“שיר השמות” הוא הסרט הראשון שקיבל אישור לצלם במחנה ההשמדה טרבלינקה, שבו נרצחו 800,000 איש במהלך תשעה חודשים.

סוד ההיעלמות נמצא ביצירה המוזיקלית
סוד ההיעלמות נמצא ביצירה המוזיקלית (צילום: Serendipity Point Films)

בימוי: פרנסואה ג’ראר
תסריט: ג’פרי קיין
הסרט מבוסס על ספרו של נורמן לברכט, הנושא את אותו השם
מפיק: רוברט לנטוס
צילום: דיוויד פרנקו
מוסיקה: האוורד שור
כינור סולו: ריי צ’ן Ray Chen

שחקנים:
טים רות – מרטין סימונדס
קלייב אוון – דווידל רפפורט
קתרין מק’קורמק – הלן סימונדס

אורך הסרט: 113 דקות