מקומיות 2018: הנשים שעשו מהפך

אחרי מאבק צמוד ויממה רוויית מתח, ד”ר עליזה בלוך ניצחה בבחירות בבית שמש והצטרפה ל-10 נשים נוספות שמביאות את הבשורה לערים ולמועצות ברחבי הארץ

הבחירות לרשויות המקומיות הן לא פחות גורליות מהבחירות הארציות והבחירות שהתקיימו השבוע סיפקו גם לא מעט דרמה.

בחירות 2018 לרשויות המקומיות עמדו בסימן נשים ומאמצים רבים הופנו לשיפור הייצוג הנשי החסר ברשויות המקומיות וליצור מהפכה. עד לאוקטובר 2018, מתוך 257 רשויות מקומיות ואזוריות בישראל עמדו 6 נשים, המהוות רק 2% מכלל ראשי הרשויות. בבחירות שהתקיימו אתמול התמודדו מספר שיא של 73 נשים לראשות וגם ברשימות למועצות היה מספר חסר תקדים של מועמדות. לשינוי מבורך זה אחראי במידה מסוימת סעיף 7(א)3 בחוק מימון בחירות שיזמה ח”כ לשעבר יפעת קריב, לפיו סיעה או רשימה שלפחות שליש מבין חבריה הן נשים, תקבל תוספת מימון מפלגות של 15%, אבל לא פחות מכך בזכות קמפיין מרוכז ואנרגטי של קואליציית “מקומיות 2018” שהוקמה על ידי עמותת כ”ן (כח נשים) וקרנות “פרידריך אברט” ו”דפנה” שקרא לנשים להתמודד ולקהל הבוחרות והבוחרים לבחור ברשימות שוות.

המטרה שסומנה על ידי קואליציית מקומיות 2018 היתה להכפיל את הייצוג הנשי בראשות ותוצאות הבחירות הראשויות מצביעות על כך שככל הנראה מטרה זו תושג.

נכון לרגע כתיבת שורות אלה, 11 נשים נבחרו לעמוד בראש רשות ועוד 6 נשים יתמודדו בסבב שני בישובים בהם אף אחד מהמועמדים לא זכה ל-40% מקולות הבוחרים.

עדיין אין נתונים לגבי מספר הנשים שנכנסו למועצות הערים, אך הצפי הוא לעליה משמעותית גם שם.

והזוכות הן:
  • ליאת שוחט, אור יהודה
  • ד”ר עליזה בלוך, בית שמש
  • רותם ידלין, מ.א גזר
  • ליזי דלהריצ’ה, גני תקווה
  • אושרת גני גונן, דרום השרון
  • עינת קליש-רותם, חיפה
  • מטי צרפתי הרכבי, מ.א. יואב
  • טל אוחנה, ירוחם
  • שושי כחלון כידור, כפר יונה
  • מרים פיירברג איכר, נתניה
  • גלית שאול, עמק חפר
עולות לסבב שני:
  • מיכל רייקן, מ.א. גולן
  • יפעת קריב, הוד השרון
  • יעלה מקליס, יהוד – נווה אפרים
  • הגר פרי יגור, פרדס חנה-כרכור
  • קרן גרין, קדימה-צורן
  • רות קלנר עקרון, קרית טבעון

את הסיפורים המרתקים והדרמטיים ביותר בבחירות סיפקו חיפה ובית שמש.

אישה ראשונה בראש עיר גדולה

בחיפה, הביסה ד”ר עינת קליש-רותם את יונה יהב, ראש העיר המכהן מזה 15 שנה. קליש-רותם היא האישה הראשונה שעומדת בראש אחת משלוש הערים בגדולות בישראל ונבחרה עם 56% מהקולות. בימים שקדמו לבחירות נראה היה שקליש-רותם לא תוכל להתמודד כלל כאשר היא וסיעתה נפסלו מהתמודדות בבחירות לאחר שעורך הדין של מפלגת העבודה חתם הן על טפסיה של קליש-רותם והן על אלו של רשימתו של איש העבודה ישראל סביון ונוצר מצב ששתי רשימות מייצגות את מפלגת העבודה בעיר חיפה, בניגוד לחוק הבחירות. קליש-רותם ערערה על הפסילה ובסופו של דבר קבע בגץ שהיא פעלה בתום לב ואפשר את התמודדותה.

קליש-רותם היא אדריכלית במקצועה ובעלת חגורה שחורה בקראטה. בבחירות 2013 זכתה ב-14% מהקולות וממקומה באופוזיציה השמיעה ביקורת עקבית ותקיפה על ראש העיר היוצא, יונה יהב.

קרב צמוד בבית שמש

בבית שמש, עיר עם אוכלוסיה חרדית צומחת וראש עיר חרדי, הפתעת הבחירות היא עליזה בלוך, אישה דתית לאומית שהתמודדה מול ראש העיר המכהן, משה אבוטבול. אחרי קרב צמוד במיוחד, הכריעו קולות החיילים את הכף ובלוך נבחרה לראש עיריית בית שמש. מעבר להיבט המגדרי, בעיר למודת מלחמות דת כמו בית שמש, לזהות ראש העיר יש תפקיד מהותי בקביעת אופייה ועתידה של העיר. זכייתה של בלוך היא בחלקה הגדול בזכות העבודה שהשכילה לגייס תמיכה מקרב כל המגזרים.

בנאום הניצחון שלה אמרה בלוך:
“”זה היום עשה ה’, נגילה ונשמחה בו. עם ישראל מסתכל על העיר בית שמש ומתעורר לתקווה חדשה. בית שמש החליטה לבטל את החומות והמחיצות. עד כה קצוות ניהלו את השיח ומנעו מאיתנו אפשרות לראות בני אדם, ייצרו לבית תדמית של מקום מנוכר והיום הוכחנו לעצמנו ולחברה הישראלית שאנו מכבדים זה את זה ולא מפלגים. כראש עיריית בית שמש אני מתכוונת לעסוק במציאת הטוב והמשותף וביחד נהווה מודל לחברה הישראלית, שכל אחד יחיה את חייו בדרכו שלו בכבוד לאחר. זאת הבשורה היוצאת מכאן”.

כוח נשי עולה

עינת קליש רותם בחיפה, עליזה בלוך בבית שמש, רותם ידלין במ.א. גזר ושושי כחלון כידור בכפר יונה הן ארבע נשים שמחליפות בראשות עריהן גברים שכיהנו בתפקידם שנים רבות. יונה יהב 15 שנה בחיפה, משה אבוטבול 10 שנים בבית שמש, פטר וייס 24 שנים בגזר ואפרים דרעי 40 שנה (!!) בכפר יונה. זכייתן בבחירות 2018 מרשימה במיוחד ומחזקת את התחושה שהכל אפשרי.

החרדיות מוחות

בבחירות המקומיות 2018, דלתן של המפלגות החרדיות עדיין סגורה הרמטית בפני נשים המבקשות להתמודד. המאבק על זכותן של נשים לייצוג במפלגות הבית שלהן עדיין בעיצומו ואתמול הביעו נשים חרדיות את מחאתן בקלפי כאשר כתבו על פתקי ההצבעה” לא נבחרות. לא בוחרות” והפיצו ברשתות החברתיות את תמונות פתקי ההצבעה עם הכיתוב. בהקשר זה, תמיכתן של אותן סיעות חרדיות בעינת קליש-רותם בחיפה מעמידה את סירובן לקבל לשורותיהן נשים באור מגוחך ומקומם במיוחד.

לקראת סבב שני

ב-13 בנובמבר יתקיים הסבב השני ברשויות שבהן אף מועמד לא קיבל לפחות 40% מהקולות ונדע כמה נשים נוספות ייבחרו לכהן בראש עיר או מועצה. סבב שני צפוי להתקיים ביותר מ-20 ישובים ברחבי הארץ, כולל בירושלים שם מתמודד עופר ברקוביץ’ מול משה ליאון.

בחירות 2018 הן הבחירות המקומיות הראשונות שבהן נקבע יום שבתון. אחוזי ההצבעה עמדו על למעלה מ-57%, שיפור של כ-6% ביחס לבחירות 2013. במספר רשויות הוכפל שיעור ההצבעה ביחס לבחירות 2013.