דונלד טראמפ הושבע לנשיא ה-45 של ארה”ב

טקס השבעתו של דונלד טראמפ השלים את חילופי תפקידים בין הנשיא הנכנס לנשיא היוצא, ברק אובמה. טראמפ לא הצליח להתאפק ונשא נאום בחירות במסווה של נאום השבעה

מעתה, לא נגיד עוד “הנשיא הנבחר” אלא “נשיא ארה”ב, דונלד ג’יי טראמפ”. בטקס המוני בגבעת הקפיטול, הושבע טראמפ כנשיא ובני הזוג אובמה עזבו את המקום במסוק. במקביל להשבעה הועברו גם כל הנכסים הדיגיטליים – אתר הבית הלבן וחשבונות המדיה החברתית של הנשיא לידי טראמפ. במסגרת המעבר, הועברו כל ציוציו של אובמה לחשבון ארכיוני ומאתר הבית הלבן נעלמו ההתחממות הגלובלית וזכויות הלהטבים.

מתמונות שעלו לרשתות החברתיות מהשבעתו של טראמפ לצד השבעתו הראשונה של אובמה ניכרת הנוכחות הדלה משמעותית של קהל בהשבעה היום ביחס לטקס השבעתו הראשון של הנשיא היוצא אובמה לפני 8 שנים.

ביום ההשבעה נרשמו גם הפגנות מחאה ברחבי ארה”ב שחלקן הפכו אלימות ומחר עתידה להתקיים צעדת ענק של נשים שבה צפויות להשתתף כ-200,000 נשים שמבקשות להביע מחאה לא אלימה על בחירתו של נשיא שקשה להתעלם מיחסו המבזה לנשים, מאמירותיו המיזוגניות ומההקלטות המביכות על הטרדות מיניות שביצע.

את נאומו פתח טראמפ במילים “אנו, אזרחי ארה”ב, מאוחדים עתה במשימה לאומית עצומה לבנות מחדש את מדינתנו ולהחזיר את הבטחתה לכל אנשינו. יחד, נקבע את מסלולה של ארה”ב ושל העולם למשך שנים רבות. נעמוד בפני אתגרים, יהיו לנו קשיים, אבל נצליח”.

טראמפ הכריז שהשבעתו שונה מקודמותיה שכן הפעם, הכוח לא עובר רק מנשיא אחד לנשיא אחר, אלא מהממשל בוושינגטון לעם האמריקאי. אותו עם אמריקאי, שנתן את הקול העממי (מספר הקולות) ליריבתו של טראמפ, הילרי קלינטון שקיבלה קרוב ל-3 מיליון קולות יותר מהנשיא הנבחר. לא ברור כיצד מתכוון הנשיא ליישם אמירה מחייבת שכזאת, או כיצד אמור בפועל העם לשלוט לצדו.

בהמשך הנאום, עבר טראמפ להתקפה, ממש כפי שעשה לאורך קמפיין הבחירות כולו. הוא דיבר על “קבוצת אנשים קטנה” שנהנתה ממנעמי השלטון על חשבון העם ששילם את המחיר. העם שנותר ללא עבודות ומפעלים שנסגרו. במקום להביט קדימה ולדבר על אחדות ועל עתיד טוב יותר, בחר טראמפ להמשיך את המסר המפלג שאיתו ניצח את הבחירות. האם הוא שכח שהעם האמריקאי כבר הלך לקלפי, שהקמפיין נגמר? שאולי הגיע הזמן להפסיק לטפח את תחושת הקיפוח?

את המשך נאומו של טראמפ יש מי שיכנו פטריוטי, אם כי לי הוא הריח בעיקר מלאומנות. “נקנה מוצרים אמריקאים ונשכור עובדים אמריקאים”: המסר ברור, זרים אינם רצויים באמריקה של טראמפ. ריח הלאומנות נישא גם מהביטוי החביב על טראמפ “America First”, ביטוי הנושא הקשר היסטורי לקבוצת פוליטיקאים ומנהיגים שקמה בסוף שנות ה-30 של המאה הקודמת והתנגדה למעורבות במלחמה נגד הנאצים, קבוצה שהיתה מזוהה עם צ’רלס לינדברג, ממעריציו של אדולף היטלר. על רקע זה, גם אמירות על נאמנות מוחלטת לארצות הברית של אמריקה ועל אמריקה חזקה ובלתי ניתנת לעצירה, נשמעות קצת מאיימות.

את הנאום סגר הנשיא החדש בדיבורים על אחדות, אחדות של אמריקאים פטריוטים כמובן, כאלה שנולדו באמריקה הגדולה והחזקה של הטראמפ (אם כי הוא כן טרח לציין “לבנים, חומים או שחורים”).

עיקרי הדברים בדף הפייסבוק של דונלד טראמפ:

תמלול הנאום המלא של טראמפ

עם סיום דבריו של טראמפ, ליוו הנשיא החדש וזוגתו את הזוג הנשיאותי היוצא למסוק בו עזבו בני הזוג אובמה את המקום, בדרכם לחייהם החדשים כאזרחים מן השורה.

ציוץ לאומה מברק אובמה בחשבון הטוויטר שנשיאותי לשעבר

מסר נשיאותי אחרון מברק אובמה